LEGFRISSEBB KIADÁS Kozma András naplója
Hírlevélre feliratkozás:
HV - Küzdelem tartalomleírása közzététetik!
Egyre több dolog biztos a készülő folytatás körül. A soron
következő regény fülszövege is ide számít. Tekintse
meg a könyvek menüben!

Tovább a teljes cikkhez >>> 2015.03.11
TOVÁBBI FONTOS HÍREK: 1 2 3
ÖSSZES HÍR

Képzeld bele magad a helyzetbe: Mi lenne, ha a jóslat egyszer tényleg valóra válna? Mi lenne az első reakciód? Elfutni? De merre?! Elbújni? De hova?!
A mű íróit is foglalkoztatták ezek a kérdések, hogy mit is lehetne egy ilyen abszurd helyzetben tenni. (Ezen lenti gyűjteményünk felhasználásával és beleszövésével készül a regény).


Itt összegyűjtöttünk pár tippet és tudnivalót, amik akár, valóságos helyzetekben is jól jöhetnek. Pórbáltuk a különféle tudnivalókat csoportokba szedni.


Hasznos képességek amik segíthetnek a túlélésben:
Íjászat
Kevésbé hasznos, de végső helyzetben alkalmazható képesség, ha íjjal akarsz szembeszállni az élő holtakkal. A nehézségei, hogy képesnek kell lenned eltalálni a zombi fejét szinte bármilyen távolságból, illetve mivel lassú az újratöltés, nagy tömegek ellen nem alkalmas bevetni. Ezen kívül meg kell tanulnod, hogyan készíts magadnak nyilakat, az utánpótlás miatt.
Késes harc
Adódhat alkalom, hogy esetleg kifogysz a lőszerből. Ilyenkor, ha van nálad kés, kénytelen leszel használni a túléléshez. Minnél nagyobb, annál jobb. Lehetőség szerint egy kétélű, edzett acélpengével rendelkező kést válassz. Mivel kétélű, ezért szinte bármilyen helyzetben képes vagy vele komoly sérüléseket okozni, valamint terheléseket jól bíró anyagból készült ezért számos dologra használhatod, ami segíthet a túlélésben (drótkerítést elvágni, fából faragni dolgokat, stb.)
Free run*
Hasznos képesség. Előfordulhat, hogy menekülés közben zsákutcába jutsz, valami gátolja a továbbjutást vagy csak gyorsan kereket kell oldani. Ilyenkor jó, ha tudod, hogyan juss keresztül rajta menekülés közben. Igaz, hogy erős befolyásoló tényező a testalkat is.
Pusztakezes harc
A legutolsó esélyed, ha nincs nálad semmilyen fegyver, vagy a fegyvereid használhatatlanok. Jó, ha haladó ismeretekkel rendelkezel valamilyen harcművészetből, a zombik nem fognak vissza űtni vagy védekezni. Ha tudod, hogy hova és mikor támadj 1-2 zombi ellen könnyebben felveheted a harcot. Ajánlott rúgó technikákat alkalmazni, mivel azokkal támadhatunk a legtávolabb. Veszélyei, hogy mivel közvetlen kontaktust alakítunk ki ellenfelünkel, elég egy figyelmetlen mozdulat, és végzetes harapást szenvedünk.
Zárfeltörés
Sokkal hasznosabb lehet, mint azt elsőre gondolnád. Ez a képesség jól jön, ha egy lezárt ajtóhoz érsz, vagy egy lezárt fegyverszekrényhez, és nem akarod szétzúzni a zárat. Segítségével elhagyatott, biztonságot jelentő épületekbe juthatsz be, elzárt utánpótlási készletekhez juthatsz.
Alap túlélési képesség
Erre lesz talán az egyik legnagyobb szükséged idővel. Tudnod kell, hogyan találj tiszta ivóvizet, hogyan szerezz élelmet, hogyan gyújts tüzet, stb. A vadonban ezen körülmények között még ezeknek a képességeknek a birtokában is kevés az esélyed ezért tartozkodj városokban, épületekben. Ezeket a képességeket itt is használhatod, ha a közmű felmondja a szolgálatot, nincs víz, elektromosság és fütés.
Alap elsősegélynyújtó/orvosi képesség
Ha a végzetes harapást meg is úszod, szerezhetsz sérüléseket a harcok, vagy a menekülés során. Történhetnek zúzódások, törések, hétköznapi betegségeket kaphatsz el (megfázás, torokgyulladás, stb.) és egyéb sérülések is megeshetnek. Nem árt, ha el tudod látni saját magad, esetleg társaidat. Továbbá érdemes tudni, hogy melyik gyógyszer mire jó.
Autószerelés
Segítségedre lehet, ha ismered az autószerelés alapjait. Mivel nem lesznek szervizek, ahova vihetnéd hiba esetén az autódat, ezért kénytelen leszel saját magad megjavítani.
Autófeltörés
Ha nem értesz az autószereléshez mégse, vagy ha gyorsan kell jármű, vagy bármi más történik, akkor nem árt, ha el tudsz kötni egy-két autót. Nem túl szép dolog, de biztos sok gazdátlan jármű fog heverni mindenfele, és a zombiknak úgyse lesz már szükségük rájuk.
Lőszer/robbanószer készítés
Előfordulhat, hogy nem találsz kész lőszert. Meg kell tanulnod, hogyan gyárts magadnak a megfelelő alapanyagokból különböző típusú lőszereket, és házilag is készíthető robbanó anyagokat.
 
*=
Korlátokon, padokon, házak között vagy éppen háztetőkről-háztetőkre ugráló és falakon futkosó sportemberek, akik a filmekben általában a rendőrök elől menekülnek, és közben kecsesen cikáznak a város különböző akadályain. Ez látható például Luc Besson: Yamakasi, A modern idők szamurájai című filmben, vagy a Taxi "japós" részében, amiben szintén feltűnnek a világ legjobb szabadfutói, vagyis free running-osai, más szóval a parkour gyakorlói.
http://www.extrem.hu/cikk/extrem.hu/2719
Ahány helyzet, annyi eszköz. Nézzük a felszerelést:
Páncél
Érdemes a rendes ruházaton kívül még valamiféle "páncélzatot" is felvennünk. Ez lehet bőrdzseki, fémlemezes mellény, vagy sípcsontvédők, karvédők, stb. Bármit is választasz, a lényeg, hogy a zombik ne tudják átharapni, de ugyanakkor a mozgásodat se akadályozzák. Érdemes védeni a nyakadat, a lábaidat, a karjaidat, és a felsőtestedet. Maszkot nem érdemes húzni, mert korlátozzák a látást.
Esetleg még hasznos lehet a rendőség által is használt egykezes taktikai pajzsot használni, ami átlátszó plexiből készült. Mivel átlátsz rajta, nem zavar a védekezésben, és a másik kezedben marad hely fegyvernek is.
Fegyverek
Fegyverekre mindenféleképpen szükséged lesz a túléléshez. Részletezzük is egy kicsit ezt a témát:
 • Pisztolyok:
  30 méteren belül a leghatékonyabbak. E fölött nem érdemes próbálkozni a használatukkal, ugyanis nagy valószínűség szerint csak lőszerpocsékolás lenne. Ideális maroklőfegyvernél a fő szempontok a tárkapacitásuk, és a megbízhatóságuk. Házak átkutatásához tökéletesek, mert kicsi a méretük, és a hatótávolságuk is megfelelő a kis hely miatt. Az utcákon is nagy az esélye, hogy 30-50 méteren belül, akár utcasarokról, vagy udvarokból fognak felbukkanni zombik, ezért első sorban ez legyen nálad. Mindenféleképpen tarts magadnál egy tartalékot is arra az esetre, ha a fő pisztolyod meghibásodna, vagy bármi történne.
 • Puskák:
  30-50 méter felett lehet leginkább hasznukat venni. Mivel hosszú a csövük, ezért pontosak. Viszont kisebb a tárkapacitásuk, mint az öntöltő pisztolyoknak, és nehezebb is újratölteni őket. Éppen ezért egy biztos helyről, mondjuk a laktanya őrtornyából, vagy a teraszról érdemes leszedegetni a zombikat, hogy ne a pisztolyok lőszereit pazaroljuk erre. Utcára nem javaslom őket. Legfeljebb akkor, ha csapatban mozogtok, és esetleg zárfeltöréshez kellene, vagy nagyon sok a hosszú, egyenes, nyílt terep.
 • Gépfegyverek:
  Előnyük a nagyobb távolságon való pontosság, és a nagy tárkapacitás. Sorozatlövés helyett egyes lövésre kell állítani ezeket a fegyvereket, hogy ne pazaroljuk a lőszert. Ha tehetjük, szerezzünk egyet. Viszont azt tartsuk észben, hogy a tárjaik nagyobbak, mint a pisztolyoké, így több helyet is foglalnak. Éppen ezért kevesebbet tudunk magunkkal vinni, mint pisztoly tárakból.
 • Íj, számszeríj:
  Hangtalanul lehet leszedni velük a zombikat. Hátránya, hogy viszonylag lassú újra és újra betölteni a nyilakat. Ezt is a puskához hasonló módon, rejtekhelyvédelemre lehet leginkább használni, azonban kissebb távolságból, és biztos helyről.
 • Gránát:
  Nem hinném, hogy bárki is szert tenne ilyesmire, de ha mégis, azt csakis nagy tömegek ellen használjátok. Mondjuk, ha már van vagy száz zombi a rejtekhely bejárata előtt, érdemes odahajítani közéjük egyet-kettőt. Viszont elképzelhető, hogy a robbanás hangja csak több dögöt fog odavonzani. És a távolságra is érdemes ügyelni a gránát hatótávolsága miatt, ugyanis nem lenne éppen előnyös, ha berobbanna az ajtó.
 • Kés:
  Mindig legyen nálad! Bármikor előfordulhat, hogy kifogysz a munícióból, vagy a fegyvered csütörtököt mond, és egy késsel sokkal hatékonyabban tudsz szembeszállni a zombikkal, mint puszta kézzel. Ezen kívül még ki tudja, mikor jön jól a kés vágáshoz, vagy bármi máshoz.
Egyéb
 • Tűzoltó készülék:
  Nem árt, ha a rejtekhelyen, illetve járművekben kéznél van néhány. Ha ugyanis kigyullad valami, akkor el kell tudni oltani.
 • Gyufa, öngyújtó:
  Mindig legyen belőle, méghozzá a lehető legtöbb! Első sorban a gyufát kell használni, amikor csak lehetséges. Ugyanis adódhatnak olyan alkalmak, amikor a körülmények nem megfelelőek a gyufához (például nedvességet kap), és ilyenkor kell az öngyújtó.
 • Elsősegélycsomag, gyógyszerek:
  Adódhat alkalom, hogy megvágod magad, vagy valamilyen sérülést szerzel. Ilyenkor jön jól az elsősegélycsomag. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy megfázol, influenzás leszel. Éppen ezért ügyelj arra, hogy gyógyszereket is tarts magadnál! Ha egy zombi harapna meg, vagy kezdenél zombivá válni, akkor inkább hagyd az egészet, és lődd fejbe magad. Harapás ellen ugyanis nem használna az elsősegélycsomag, meg a gyógyszerek, és elképzelhető, hogy valakinek még szüksége lesz rá.
 • Lőszerek:
  Értelemszeruen a fegyverek semmit se érnek, ha nincs hozzá muníció. Ügyelj rá, hogy a fegyveredhez illő löszert szerezz és jegyezd meg: lőszerből sosem elég! így mindig becsüld meg, ha találsz és ne pocsékold fölöslegesen.
 • Kötél:
  Ha lehet, hegymászó kötelet, de legalábbis erős kötelet szerezz. Még jól jöhet, ha egy olyan padlásra, vagy magasabb helyre akarod befészkelni magad, ahova csak létrával lehet feljutni. A létrát ilyenkor érdemes felhúzni, és a kötelet kikötni valahová, hogy csak kötélen lehessen feljutni oda. Így szinte bevehetetlen lesz a rejtekhelyed.
 • Fürdővíz:
  Ez lehet sima csapvíz is, a lényeg, hogy rengeteget kell felhalmoznod belőle. Mindenféleképpen előre halmozd fel, mert ha esetleg fertőzött lenne a vezetékes víz, vagy egyszerűen nem lenne vezetékes víz, akkor nagy bajba kerülhetnél higiéniás szempontból. Csak a legalapvetőbb tisztálkodásra használd fel, így tovább fog kitartani!
 • Tisztasági eszközök:
  Mindig legyen elég (inkább több, mint kevesebb) wc papír, illetve tisztasági betét. Ez utóbbi nőknél fontos.
 • Térkép:
  Nem árt, ha tartasz magadnál térképet, mert ha esetleg ki akarsz mozdulni (vagy kénytelen vagy rá) a rejtekhelyedről, akkor nem árt tudnod, merre érdemes menni, vagy hogy éppen merre vagy. A térképen mellesleg más túlélők helyzetét is be tudod jelölni, ha tudomást szerzel róluk. De ugyanígy be lehet jelölni a fontosabb épületeket, például boltokat, üzleteket is. Elsősorban a lokális és a regionális térképek lesznek a legfontosabbak. Jó ha telepűlésedről illetve a környező településekről van részletes térképed.
Energia
 • Akkumulátorok, elemek:
  Ezekből szerezz be minél többet. Ezekkel fogod tudni üzemeltetni a különböző elektromos berendezéseket (pl. zsemblámpát), ami nagyon fontos lesz.
 • Generátor:
  Ezzel folyamatosan tudsz elektromos áramot előállítani. Azonban ha egymagad vagy, akkor csak végszükség esetén használd, és akkor is inkább akkumulátorok töltésére.
 • Napelem:
  Ha van elég időd, akkor sürgősen szerezz be napelemtáblákat, és szereld fel őket. Óriási értékük lesz, ha a zombik eljutnak hozzád is, és nem működik a rendes, vezetékes áramszolgáltatás.
Kommunikáció
Ha szerencséd van, nem te leszel az egyedüli túlélő. Ezeknek az eszközöknek fontos szerepük lehet a többi túlélő felkutatásában.
 • Rádió, akkumulátoros TV:
  Személy szerint a rádió mellett voksolok a TV ellenében, mivel a TV sok energiát fogyaszt, és nem hinném, hogy bárki így próbálna jelet adni magáról. A rádió már valószínűbb. Ha szerencséd van, valamelyik rádióadón keresztül majd megpróbál valaki kapcsolatot létesíteni a külvilággal. Ha a közeledben van rádióadó, akár te magad is próbálkozhatsz más túlélők felkutatásával. Persze mindez esélytelen, ha nincs áramszolgáltatás.
 • CB rádió:
  Egy ilyet mindenféleképpen próbálj meg beszerezni. A kamionosoknak, stb. van CB rádiójuk, így velük is kapcsolatba tudsz lépni. Vagy ha egy másik túlélőnek is van egy a birtokában, akkor vele is kapcsolatba léphetsz.
Élelmiszer
 • Étel:
  Első sorban tartós (nem romlandó) ételeket kell beszerezned. Konzerveket, gabonapelyheket, befőtteket, fagyasztható ételeket stb. Ezeken kívül szerezz be romlandó kajákat is, főleg gyümölcsöket és zöldségeket, és próbáld ezeket addig frissen tartani, amíg csak lehet. Az első napokban a romlandó ételeket használd fel, mert nagy a tápértékük, és a gyümölcsök, zöldségek vitaminokban gazdagok. A vitaminokra pedig nagy szükséged lesz, mert idővel legyengül a szervezeted, és nem lesz olyan ellenálló a betegségekkel szemben, és fáradékonyabb is leszel.
 • Ital:
  Igyekezz rengeteg ásványvizet szerezni magadnak! Lehet, hogy több hektoliterre is szükséged lehet. Főleg, ha nem vagy egyedül. Első sorban szénsavmenteset, de ha nincs más, akkor szénsavasat is lehet. Üdítőt, alkoholt ne nagyon, mert a víz fontosabb.
Hová érdemes elrejtőzni? Rejtekhely:
Ház
A legelérhetőbb rejtekhely. Előnye, hogy kényelmesen, otthonosan tudunk mozogni, könnyen kiismerhetjük az épületet. Hátránya, hogy az ajtókat, ablakokat meg kell erősíteni, el kell torlaszolni. Illetve, hogy nem mindig van "vészkijáratunk". Ez utóbbi esetben azonban tudunk készíteni spontán vészkijáratot a tetőn.
Földalatti bunker, menedék
Komoly védettséget jelent, és nehezen bevehető. Viszont kijutni is sokkal nehezebb. Mellesleg nem hinném, hogy bárkinek van egy hasonló létesítmény a kertjében.
Bevásárló központ, áruház
Talán az egyik legideálisabb. Itt könnyen beszerezhető az élelmiszer, meg az egyéb eszközök. Hátránya viszont, hogy sok a támadható felület. Éppen ezért sokkal sebezhetőbb.
Lakóhajó
Nem sokan rendelkeznek ilyennel. Előnye a mobilitás, illetve, hogy nyugodtan lehorgonyozhatsz a folyó, vagy tenger közepén. Viszont ha a zombik tudnak úszni, és nem folyó közepén horgonyoztál le, akkor nagy bajba kerülhetsz.
Autóbusz:
Előnye a mobilitás, könnyen nagy távolságokat tehetünk meg vele, és ha megfelelően át van alakítva, szinte tökéletes védelmet biztosít. Ha nincs valamilyen akadály elhárító előkével felszerelve, nagy tömegbe hajtva könnyen elakadhatunk vele,illetve probléma az üzemanyaggal is akadhat. Ugyanis időnként ki kell mozdulni, hogy tele tudjuk tankolni.
Katonai létesítmény (laktanya, bunker):
Előnyük, hogy sok ember meghúzódhat ott, és ha jó állapotban van a létesítmény, akkor talán megfelelő védelmet biztosít. A nagy kiterjedés miatt lehetőség nyílik az íjászat gyakorlására, napelem telepek kiépítésére, nagyobb ellátmány, járműpark, illetve alkatrészkészletek felhalmozására. Hátránya pont a nagy kiterjedésben rejlik: nehezebb ellenőrizni a falakat, kapukat. És ha egyszer betörnek a zombik, nem nagyon lehet őket feltartóztatni.
El akarunk jutni ”A„ pontból ”B„ pontba... Járművek:
Motor
Gyors, könnyű vele manőverezni, és kis helyen is elfér. Hátránya, hogy túl sok cuccot nem lehet vele szállítani, illetve hogy semmilyen védelmet nem biztosít a zombikkal szemben. Esetleg akkor érdemes használni, ha menekülnöd kell, és ott hever egy a földön. Persze ahhoz szerencse is kell, hogy elsőre beinduljon.
Személygépkocsi:
Személy szerint úgy gondolom, hogy ideális jármű. A városban úgyis elég sok autó lesz, szóval minden sarkon találhatsz majd egyet. Elég sok cuccot lehet vele szállítani, egész jól lehet vele manőverezni, és még a zombiktól is véd. Főleg, ha át van alakítva, és az ablakok ráccsal vannak védve. Ezen kívül még más embereket is tudsz vele szállítani. Általános használatra tökéletes választás.
Tehergépjármű:
Óriási mennyiségű felszerelést, illetve ellátmányt lehet vele szállítani, ugyanakkor több ember szállítására is alkalmas. Hátránya, hogy nagy helyet foglal, és a manőverezés vele már körülményesebb. Nagyobb óvóhelyeknél, katonai bázisoknál tudnám elképzelni, ahova nagyobb mennyiségű ellátmányt kell szállítani, és ahol több ember is el tudja látni a védelmét.
Autóbusz:
Irányítása körülményes, de megfelelő átalakítás esetén szinte tökéletes védelmet biztosíthat a zombik ellen. Sőt, akár még lakni is lehet benne. Feltéve persze, ha a kialakítás megfelelő.
Csónak, hajó:
Előnye, hogy akár a világ bármely pontjára el lehet jutni vele. Bár kétlem, hogy egy kis csónakkal valaki Amerikába szeretne eljutni. Hátránya, hogy értelemszerűen csakis a vizen tud közlekedni. Azonban a segítségével felkutathatjuk a kisebb szigeteket is akár. És egy kis szerencsével ott nem botlunk egy zombiba se.